WINTERSPORT op sneeuwzekere hoogte

TURM 2 biedt een blik op de tegenovergelegen skipiste en is slechts een paar honderd meter verwijderd van één van de intotaal 14 skiliften, de Kornocklift. Naast deze lift ligt het appartementen complex Alpenpark, met hierbij de receptie voor gasten van TURM 2. Voor de wintersportuitrusting is er een aparte bergruimte, inclusief een skischoendroger.

Wat zeggen experts over skiën op de Turracher Höhe? De  ekende ski-journalist Bert Romani (ANWB en hoofdredacteur Ski-Magazine) schreef een recensie over het skigebied.

Turracher Höhe, pareltje in Oostenrijk

"Bergen, meren en veel zonuren, dat is wat je als gast op het hoogplateau mag verwachten. Gastvrijheid en familievakantie zijn in dit gebied het motto. En omdat de provinciegrens dwars door het midden van de prachtig gelegen Turracher See loopt, wordt het gebied opgedeeld door Steirmarken en Karinthië. Het uitermate sneeuwzekere skigebied tussen de Schoberriegel op 2208 meter en de Rinsennock op 2334 meter is vooral gezinsvriendelijk en populair bij beginners en gevorderden die de glooiende hellingen weten te waarderen. Vooral de voornamelijk aan de oostzijde gelegen blauwe en eenvoudig rode pistes zijn favoriet.

Soms kom je als ski-journalist in een skigebied en word je direct verrast. Het gebied lijkt veel groter dan het pistekaartje doet vermoeden en wat straalt deze regio een rust uit. Zeker vergeleken bij het naburige Bad Kleinkirchheim aan de kant van Karinthië. De Turracher Höhe doet me denken aan de uitgestrekte Nationale Parken in Canada. Veel ruimte, veel bos en vooral zo rustig nog. Vanaf het hoogste punt wordt mijn vermoeden bevestigd; nergens bebouwing, geen horizonvervuiling met hoogspanningsmasten, maar puur natuur zo ver het oog reikt. Dit is een nog onverstoord gebied waar men heel slim net genoeg liften heeft aangelegd om optimaal van de bergen te kunnen genieten.

We starten bij de Panoramabahn, een moderne Kombibahn waar zowel zes persoonsstoeltjes als gondeltjes voor acht personen aan de kabel hangen. Hoezo comfortabel? Je hebt gewoon de keus. Met mooi weer ga je lekker buiten in het zonnetje zitten en als het waait of sneeuwt kies je voor de overdekte gondel. Ook de andere skiliften zijn modern en vooral efficiënt. De liften ontsluiten veel afdalingsmogelijkheden en wat meteen opvalt is de variatie. Het uitzicht over het meer is prachtig, de bomen groot en stevig en de pistes slingeren steeds weer verassend omlaag. Het skigebied is verdeeld over twee bergen die eenvoudig met elkaar verbonden zijn. De dalafdaling aan de kant van Steirmarken is Fis erkend en dat merk je. Een prachtige hellingshoek waar je goed vaart kunt maken en sportief kunt afdalen. Een perfecte trainingspiste voor kampioenen. Een echt zwarte piste ontbreekt, maar wie zit daar mee. Tegenwoordig is een mooi stukje off-piste veel spannender en die ga je er al vlak naast de piste vinden.

Maar liefst veertien skihutten bieden alles wat je nodig hebt om een skidag goed door te komen. En wat uniek is in de Turracher Höhe, is dat de meeste van deze bergrestaurants ook goed te voet of op langlaufski’s te bereiken zijn. Ik ken maar weinig skigebieden waar de verschillende sneeuwsporten wat betreft infrastructuur zo goed op elkaar zijn afgestemd. We gaan weer omhoog met de Turrachbahn. Dan even via een verbindingspiste naar de Schwarzsee afdaling. Met de sleper Weitentallift omhoog om in één keer terug te skiën naar het meer. De pistes liggen er goed bij, verzorgd en verdwalen is onmogelijk. Het klopt gewoon. Er is over nagedacht en dat is prettig voor de gast en dus ook voor mij."


Bert Romani skiet en schrijft al meer dan twintig jaar skiverhalen. Er is geen land waar zijn ski’s de bergen niet hebben bedwongen. Eerst bij de ANWB en later als hoofdredacteur voor Ski Magazine. Tegenwoordig heeft hij een eigen kenniscentrum op het gebied van wintersport en toerisme en is betrokken bij de meeste wintersporttijdschriften in Nederland.

Bekijk hier de pistekaart van het gebied.